Людям з порушення зору Звичайна версія

Про схеми виведення активів із ПАТ «Банк національний кредит» на загальну суму 600 млн грн розповіла в прямому ефірі директор департаменту управління активами ФГВФО Ольга Білай

20.03.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Якщо на 1 січня 2015 року балансова вартість активів ПАТ «Банк Національний кредит» складала більше 2,5 млрд грн, то на момент запровадження тимчасової адміністрації (8 червня 2015 року) цю суму внаслідок застосування різних схем було зменшено до 1,9 млрд грн. Оціночна ж вартість всіх активів «Нацкредиту» виявилася ще нижчою – лише 178 млн грн, або 9% від суми, зазначеної «на папері» Як розповіла в ефірі директор департаменту управління активами Фонду гарантування вкладів Ольга Білай, фактично за місяць до визнання банку неплатоспроможним, його керівництво розпочало тотальне виведення активів.

Було застосовано кілька схем, з яких найбільшої шкоди завдало виведення коштів з кореспондентського рахунку Bank Frick and Co Aktiengesellschaft (Ліхтенштейн) на користь новостворених іноземних компаній, заснованих працівниками «Нацкредиту». У такий спосіб ПАТ «Банк Національний кредит» було завдано шкоди на загальну суму більше 25 млн дол (близько 600 млн грн за курсом НБУ на час списання), які були фактично викрадені у його вкладників. При цьому, банк за документами начебто володів високоліквідними активами.

Наприкінці квітня 2015 року ПАТ «Банк Національний кредит» здійснив продаж одного зі своїх найбільш ліквідних активів – мережі платіжних терміналів. Окрім порушення процедури продажу, зокрема, проведення оцінки активу після ухвалення рішення про його продаж, було у два рази  занижено його вартість. Як було встановлено, цей актив коштував майже 45 млн грн, а банк продав його за 20 млн грн. У ході розслідування, проведеного Фондом гарантування вкладів, з’ясувалося, що покупець – компанія «Сантала» – не мав власних грошей на придбання мережі терміналів. Напередодні укладання угоди на рахунок «Сантали» необхідні кошти надійшли з рахунку компанії одного з акціонерів «Нацкредиту». При цьому всі рахунки були відкриті в ПАТ «Банк національний кредит», тобто фактично під час реалізації цієї схеми банк не отримав «живих» грошей, але при цьому позбувся частини своїх активів.

Більш детально про ці та інші схеми виведення активів з ПАТ «Банк Національний кредит» О. Білай розповіла в ефірі радіо-програми «Ризик без меж».

Нагадаємо, на підставі постанови Правління Нацбанку України від 05.06.2015 р. №358 «Про віднесення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «БАНК НАЦІОНАЛЬНИЙ КРЕДИТ» до категорії неплатоспроможних» виконавчою дирекцією ФГВФО було ухвалено рішення від 05.06.2015 «Про запровадження тимчасової адміністрації ПАТ «БАНК НАЦІОНАЛЬНИЙ КРЕДИТ». Ліквідацію розпочато 31 серпня 2015 р.